Χρήστες OnLine

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Το 2007 ακυρώθηκε. Φέτος "αναβάλεται" ο "Παρμενίων"

Πηγή Πρώτο Θέμα

Ματαιώνεται ο «Παρμενίων» «λόγω εκλογών»

του Μάκη Πολλάτου



Με δικαιολογίες που δεν μπορούν να αντέξουν σε σοβαρή κριτική, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να ακυρώσει τη διεξαγωγή της εθνικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων», που επρόκειτο να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που η ΝΔ αποφασίζει να μην πραγματοποιηθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια στα οποία συμμετέχουν το σύνολο των δυνάμεων του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας, μονάδες από τα σώματα ασφαλείας (αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική) και πολιτικοί φορείς όπως τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, η ΕΥΠ, ακόμη και ο ΟΤΕ.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστήριζαν ότι ο φετινός «Παρμενίων» αναβάλλεται λόγω της διενέργειας των πρόωρων εκλογών. Τα στρατιωτικά γυμνάσια προγραμματιζόταν να διεξαχθούν στο διάστημα από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ενώ κατά πληροφορίες τα γενικά επιτελεία είχαν ολοκληρώσει τη σχεδίαση των παιγνίων.

Για να αιτιολογήσουν τη μη διεξαγωγή της άσκησης, στελέχη του Πενταγώνου υποστήριζαν ότι ο φετινός Παρμενίωνας σχεδόν συμπίπτει με τις εκλογές και σε περίπτωση που τα σενάρια εκτελούνταν κανονικά θα προέκυπταν πολλά προβλήματα από τις προγραμματιζόμενες μετακινήσεις μονάδων (υπονοώντας ότι τα στρατιωτικά τμήματα δεν θα είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για να αναδιπλωθούν στις μονάδες τους), κυρίως όμως με τους επίστρατους (δηλαδή τους απλούς πολίτες που καλούνται να συμμετέχουν στα στρατιωτικά γυμνάσια). Με επιχειρήματα αδύναμα να πείσουν την κοινή γνώμη, από το υπουργείο Άμυνας ισχυρίζονταν ότι οι επίστρατοι που είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν σε περιοχές της επικράτειας μακριά από τον τόπο κατοικίας τους δεν θα προλάβαιναν να επιστρέψουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι μετά τις εκλογές θα προσδιοριστεί νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της άσκησης.

Στην περίπτωση ωστόσο που στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία και χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές για να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα μιλάμε και επισήμως για ακύρωση του φετινού Παρμενίωνα. Κι αυτό διότι σε πολλές περιοχές της χώρας ήδη από τον Οκτώβριο οι συνθήκες θεωρούνται απαγορευτικές για τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων και την παραμονή των αξιωματικών στην ύπαιθρο, ενώ και η έναρξη των αγροτικών εργασίων αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα για τη διεξαγωγή γυμνασίων. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους, παραδοσιακά, η μεγαλύτερη εθνική στρατιωτική άσκηση γίνεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Το 2007, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ακυρώσει και τότε τη διεξαγωγή του Παρμενίωνα, καταφεύγοντας στο επιχείρημα ότι από την ακύρωση των παιγνίων εξοικονομήθηκαν περισσότερα από 10 εκατ.ευρώ, που σε περίπτωση εκτέλεσης των παιγνίων θα έπρεπε να εκταμιευθούν για τα έξοδα μετακίνησης των μονάδων, για καύσιμα και ανταλλακτικά, για τη σίτιση του προσωπικού και για την αποζημίωση των στρατιωτικών.

Το ερώτημα που θέτουν στρατιωτικοί είναι εάν η ακύρωση του φετινού Παρμενίωνα θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων, το επίπεδο εκπαίδευσης και τη συνεργασία μονάδων από τον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία με πολιτικούς φορείς.

Σε επίπεδο συμβολισμών, το υποτιθέμενο θερινό «μορατόριουμ» πτήσεων στο Αιγαίο ολοκληρώνεται στις 15 Σεπτεμβρίου και σε περίπτωση υλοποίησης του Παρμενίωνα οι ένοπλες δυνάμεις θα είχαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλλουν την εικόνα της συνέχειας και της ετοιμότητας, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων. Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ασκήσεων, όπως σημειώνουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, θα μπορούσε απλώς να περιοριστεί η διάρκεια των παιγνίων και να επιλεγούν αυστηρά τα σενάρια εκείνα που θεωρούνται απαραίτητα προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του στρατεύματος.

****


Σχόλιο ΕΨ: Προφανώς το Πολιτικό κατεστημένο συνεχίζει να αποδυναμώνει τον Ελληνικό Στρατό (Μια πολιτική άποψη εδώ). Μετά την μείωση της θητείας στους 9 μήνες, επέρχεται και η σταδιακή κατάργηση των ασκήσεων. Ας μην ξεχνούμε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι ένα έξοδο από το οποίο οι πολιτικοί δεν παίρνουν μίζες. Αντίθετα η αγορά οπλισμού είναι εξαιρετικά κερδοφόρα. Τον αγοράζουμε, και τον... αποθηκεύουμε!

Παράλληλα ο κ. Χριστόφιας ακύρωσε τις ασκήσεις Τοξότης και Νικηφόρος το 2008 κατόπιν συμφωνίας στη Εθνικής Φρουράς με τον κατοχικό στρατό της Τουρκίας. (1,2)

Όλα αυτά την ώρα που υπάρχει κλιμάκωση των Τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο!


πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου