Χρήστες OnLine

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

...
ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΒΑΡΝΑΒΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ. ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
...
Ενώ η ΕΜΥ ενημερώνει για ενίσχυση των ανέμων που θα φτάνουν μέχρι και τα 9 μποφόρ, η φωτιά στη Ανατολική Αττική που καίει από το βράδυ έχει πάρει από το πρωί ανεξέλεγκτες διαστάσεις και καίει σπίτια και αυλές σε τρία μεγάλα μέτωπα.
Μετά από προσπαθειες δύο χρόνων τα κατάφεραν να την λαμπαδιάσουν την περιοχή, ενώ αν αληθεύει ότι η φωτιά ξεκίνησε από τον χώρο που έχει ορισθεί για να γίνει ο νέος ΧΥΤΑ στο Γραμματικό κι άλλα σενάρια μπαίνουν στο παιχνίδι.

Η φωτιά πηγαίνει και προς την Σταμάτα ενώ μάλλον η επέκταση προς Άγιο Στέφανο προς το παρών απετεύχθη. Στην μάχη έχει έσει και ο Στρατόςενώ νωρίτερα χρειάστηκε μερική εκκένωση στρατοπέδων στην περιοχή.

Καίγονται σπίτια στη Ροδόπολη και τις παρυφές του Διονύσου. Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στη Ροδόπολη, εκκενώνεται ο Διόνυσος, μποτιλιάρισμα στις εξόδους πρός Κηφισιά. Έκκληση του Δημάρχου να κατευθυνθούν οι κάτοικοι μέσω της λεωφόρου Θησέως πρός Αθήνα. Απειλούνται άμεσα Αγ. Στέφανος και Σταμάτα. Η φωτιά έφτασε στον προφήτη Ηλία και αγγίζει τα πρώτα σπίτια στην κοινότητα Μαραθώνα. Ταυτόχρονα εκκενώνονται η Ροδόπολη και η Σταμάτα.

Είναι η ώρα μηδέν για την Πεντέλη και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, που βρίσκονται πλέον στο έλεος του Θεού και των ανέμων.

Δορυφορική αποτύπωση: Οι καπνοί καλύπτουν το μισό Αιγαίο.


Αγγίζει τα βόρεια προάστια η φωτιά. Εκκενώνονται σπίτια.
Η φωτιά αγγίζει τα πρώτα σπίτια στην κοινότητα Μαραθώνα. Ταυτόχρονα εκκενώνονται η Ροδόπολη και η Σταμάτα, απειλείται άμεσα ο Αγ. Στέφανος όπου η φλόγες έφτασαν στα σπίτια, ενώ ο Δήμαρχος Διονύσου κάνει έκκληση στους κατοίκους του Διονύσου να κατευθυνθούν άμεσα πρός την Κηφισιά. Είναι η ώρα μηδέν για την Πεντέλη και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, που βρίσκονται πλέον στο έλεος του Θεού και των ανέμων. Η φωτιά στο Διονυσοβούνι, πάνω από τα λατομεία "ανεβαίνει" ταχύτατα πρός το βουνό και το μεγάλο στοίχημα ήταν να επιτευχθεί ανάσχεση του μετώπου πρίν δύσει ο ήλιος και σταματήσουν οι πτήσεις των εναέριων μέσων. Αυτό το στοίχημα χάθηκε και η απειλή να εισέλθει η πυρκαγιά στις κατοικημένες περιοχές των Βορείων Προαστίων της Αθήνας είναι δραματικά μεγάλη.Λίγο πιο πέρα το μέτωπο στη θέση Κουκουνάρι οι φλόγες κατευθύνονται ταχύτατα πρός τη Σταμάτα. Ήδη καίγονται εξοχικές κατοικίες. Η πυροσβεστική αυτή την ώρα πραγματοποιεί διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών. Η κατάσταση στο Γραμματικό, το Βαρνάβα τον Μαραθώνα, την Αμυγδαλέζα, τη Σταμάτα και τον Διόνυσο επιδεινώνεται διαρκώς. Αυτή την ώρα νέα αναζοπώρωση στο Γραμματικό κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα πρός το Άνω Σούλι. Και ενώ η προσπάθεια έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο στη Βορειοδυτική Αττική, αντίστοιχα καταστροφική είναι εξ αιτίας των πυρκαγιών η εικόνα στη Δυτική Ζάκυνθο. Η ύφεση που επετεύχθη νωρίτερα αποδείχθηκε πρόσκαιρη, εφόσον αποσύρθηκαν τα δύο αεροσκάφη που επιχειρούσαν με επιτυχία, ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια στην Αττική, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναζοπύρωση και να απειλούνται το χωριό Εξωχώρα και οι Μαριές. Τα αεροπλάνα εκλήθησαν να επιστρέψουν εκ νέου. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η πυρκαγιά στην Κάρυστο αλλά και την Σκύρο. Τεράστιες πυρκαγιές μαίνονται σε αυτές τις περιοχές και η δυνατότητα από αέρος αναχαίτισης είναι περιορισμένη. Ο Νομός Αττικής έχει τεθεί σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης, ενώ ενισχύσεις καταφθάνουν από πολλές περιοχές, εξασθενώντας τοπικά την δυνατότητα να αντιμετωπισθούν νέες ενδεχόμενες πυρκαγιές. Φωτιά ξέσπασε πρίν από λίγο στον Καραθώνα Ναυπλίου και στο Καλέντζι Κορινθίας.

Ο κεντρικός συντονισμός αποδεικνύεται απελπιστικά ανύπαρκτος, θυμίζοντας τις τραγικές καταστάσεις του 2007.


Την άμεση ενίσχυση των εναέριων μέσων ζητά με δημόσια έκκληση και ο Δήμαρχος Γραμματικού, καθώς οι φλόγες μπήκαν πλέον μέσα στην κοινότητα και κάηκαν σπίτια, ενώ άμεση είναι η απειλή και για την κοινότητα Μαραθώνα. Τραγική παραμένει η κατάσταση και στον Βαρνάβα. Στην Πεντέλη οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε δύο γραμμές άμυνας, στο ύψος του Γερμανικού Νεκροταφείου και τη Σταμάτα, με σκοπό να αναχαιτίσουν το νέο μέτωπο που εκτείνεται πλέον σε μήκος 2 χιλιομέτρων. Συνολικά τα πέντε μεγάλα μέτωπα εκτείνονται σε μήκος μεγαλύτερο από 15 χιλιόμετρα, ενω πρίν από πέντε ώρες είχαν μήκος πέντε χιλιομέτρων.
Με εξοργιστική καθυστέρηση 18 ωρών κηρύχθηκε σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης ολόκληρος ο Νομός Αττικής. Απειλούνται σπίτια και θερμοκήπια μεταξύ Γραμματικού και Μαραθώνα. Περιπολικά εκκένωσαν τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής. Τα μέτωπα είναι πολλά και απολύτως ανεξέλεγκτα, και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν την άνιση μάχη χωρίς να υπάρχει κεντρικός συντονισμός."Μπαλάκι" κάνουν τις ευθύνες η ηγεσία της πυροσβεστικής και η Πολιτική Προστασία, ενώ ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει πάνω από ολόκληρη την Αθήνα. Νωρίτερα εκκενώθηκε -χωρίς μέτρα προστασίας για κατοίκους και διερχομένους και χωρίς συνοδευτικά οχήματα- από στρατιωτικό υλικό και αντιεροπορικούς πυραύλους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την αεράμυνα της Αθήνας, το στρατόπεδο στον Βαρνάβα.Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων γίνονται ασυντόνιστα, με αποτέλεσμα η φωτιά να έχει διασπαστεί σε πολλά μέτωπα και να είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.Μια φωτιά, που ξέσπασε εντελώς ξαφνικά στις 21:40 χθες το βράδυ, κοντά στο σημείο όπου τον Αύγουστο του 2005 είχε καταπέσει το αεροσκάφος της κυπριακής εταιρείας "HELIOS".Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η φωτιά είναι σαφώς έργο εμπρηστών, ενώ το σημείο που ξέσπασε είναι "επίμαχο" λόγω του σχεδιασμού για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ). Το μεγάλο πρόβλημα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, είναι οι άνεμοι και η συνεχής αλλαγή της φοράς τους, η οποία προκαλεί αλλαγές στα μέτωπα της πυρκαγιάς. Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά, όπως επισημαίνουν οι τοπικές Αρχές, καθώς τη μια φορά κατευθύνεται προς το Γραμματικό και λίγο μετά, λόγω της αλλαγής του αέρα, πηγαίνει προς τον Βαρνάβα. Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, όλο το βράδυ, επιχειρούσαν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας την προσπάθεια συνδράμουν και εναέρια πυροσβεστικά μέσα.
Πρίν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής για την πορεία των προσπαθειών κατάσβεσης. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι "πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους" και ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για την υπεράνθρωπη προσπάθεια.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σάμο για τα εγκαίνια ενός διοικητηρίου και από χθες είναι συνεχώς στο γραφείο του. Από το πρωί ενημερώνει συνεχώς το Μαξίμου ενώ κύρια μέριμνα είναι τώρα ο συντονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Πολιτική Προστασία και τις Πυροσβεστικές Δυνάμεις.Επι τόπου ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος επισκέφθηκε τις περιοχές που έχουν πληγεί.
Έκκληση έκανε το ΚΚΕ στα Την κινητοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας και τη δραστηριοποίησή τους με επικεφαλής τα εργατικά σωματεία, τις αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις, τις άλλες συλλογικές ομάδες, ζητάει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την επίσκεψη κλιμακίου του στο μέτωπο του Γραμματικού. Καλεί επίσης νέους και εργαζόμενους «να απαιτήσουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση τον αναγκαίο εξοπλισμό για να πάρουν μέρος στην κατάσβεση και στην προστασία των δασών και των οικισμών».
Ο προϊστάμενος Πρωτοδικών Αθήνας Γιάννης Σακελάκος διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την εξακρίβωση των αιτιών, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως πρόκειται για εμπρησμό ζητά να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι υπεύθυνοι. Την έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκύζης.

Καίγεται η Ζάκυνθος, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε Κάρυστο και Σκύρο...
Οι υποψίες που υπήρχαν για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών στη Ζάκυνθο επιβεβαιώνονται από τα ευρήματα των Διωκτικών Αρχών και της Πυροσβεστικής. Οι κάτοικοι της περιοχής Μαριές καταγγέλλουν ότι τον τελευταίο μήνα υπήρξαν δεκάδες απόπειρες των εμπρηστών να παραδώσουν την περιοχή βορά στη φωτιά. Αυτή την ώρα καίνε ανεξέλεγκτα τρία μέτωπα στο νησί, ενω δύσκολη είναι η Κατάσταση και στην Κάρυστο.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ζακύνθου -σε δηλώσεις του- έκανε λόγο για ευρήματα που αντιστοιχούν σε οργανωμένο και επίμονο σχέδιο εμπρηστών. Στις έρευνες για τον εντοπισμό τεκμηρίων, αλλά και των εμπρηστών συμμετέχουν και αστυνομικοί, ενώ κλιμάκιο ειδικών της Πυροσβεστικής από την Αθήνα κατευθύνεται ήδη στο νησί.
Συγκεκριμένα στις φλόγες έχουν παραδοθεί οι περιοχές: Μαριές, Στρογγυλό, και τα Στόμια. Να σημειωθεί ότι όλα υπάγονται στο δήμο Ελατίων.
Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Λούτσα και Νέα Μάκρη.
Δυο ακόμη φωτιές ξέσπασαν χθες το βράδυ, στη Νέα Μάκρη και στη Λούτσα.Η πρώτη φωτιά που ξέσπασε στις 23:45, πριν τον οικισμό της Ανατολής, προς Διόνυσο, στην περιοχή της Νέας Μάκρης, τέθηκε τα ξημερώματα υπό έλεγχο. Η φωτιά κατέκαψε χαμηλή βλάστηση.Υπό έλεγχο τέθηκε και η δεύτερη φωτιά, η οποία ξέσπασε στη Λούτσα, επί της οδού Αγίου Σεραφείμ.
Εκτός ελέγχου και τα τρία μέτωπα στη Ζάκυνθο, την Κάρυστο, όπου καίγεται δασική έκταση, και τη Σκύρο, όπου η φωτιά κατακαίει χαμηλή βλάστηση. Και νέες φωτιές ξέσπασαν πριν από λίγο στα Λεύκτρα Βοιωτίας και τον Μούδρο της Λήμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου