Χρήστες OnLine

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική προ της ένταξης στο σχέδιο πόλεως


Δυστυχώς για ακόμη μια φορά η χώρα μας παραδίδεται στις φλόγες. Σε αντίθεση τα προηγούμενα χρόνια, φέτος η δράση της Πυροσβεστικής έχει αποβεί εξαιρετικά αποτελεσματική και με έγκαιρη επέμβαση καταφέρνει τις περισσότερες φορές να περιορίσει τις εστίες πριν αυτές επεκταθούν.

Καθώς όμως η θερινή σεζόν των πυρκαγιών φθάνει στο τέλος της, οι επιτήδειοι φαίνεται ότι προσπαθούν να εκμεταλευτούν κάθε ευκαιρία για να απαλείψουν το πράσινο από την χώρα μας. Σήμερα Σάββατο, έχει παραδοθεί στις φλόγες η Ανατολική Αττική. Ένα τεράστιο μέτωπο μαίνεται κατά μήκους 12 χιλ στην περιοχή μεταξυ του Βαρναβά, του Γραμματικού και της λίμνης του Μαραθώνα. Η φωτιά απειλεί τον Βαρναβά και τους γύρω οικισμούς.

Την Παρασκευή σημειώθηκαν συνολικά 106 φωτιές. 30 από αυτές εκδηλώθηκαν κατά ή μετά την δύση του ηλίου! Επιπλέον στην Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν φέτος περισσότερες από 40 πυρκαγιές. Μια φωτιά βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η πυροσβεστική υπηρεσία εντόπισε εμπρηστικούς μηχανισμούς σε πολλές από αυτές.

Γιατί όμως η μεγαλύτερη φωτιά του φετινού καλοκαιριού να εκδηλώνεται στην Ανατολική Αττική; Στον Βαρναβά, τον Γραμματικό και τον Κάλαμο (Πηγές: Καθημερινή, ΣΚΑΙ) Ποιόν εξυπηρετεί άραγε μια μεγάλη φωτιά στις περιοχές αυτές;

Καθώς η θηριώδης πια Αθήνα ξεχυνεται πέρα από τα παλαιά της όρια, η μοναδική "διέξοδος" προς επέκταση βρίσκεται στα Ανατολικά και τα Βόρεια. Ήδη οι περιοχές γύρω από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλεως, οικοδομήθηκαν, και γη και ακίνητα έχουν πάρει τεράστια αξία. Ακόμη παραπέρα όμως, η Ανατολική Αττική αποτελεί πλεόν το "χρηματηστήριο" του κατασκευαστικού και μεσιτικού χώρου.

Σχετικό άρθρο αναφέρει ότι : "Οικόπεδα εκτός σχεδίου σήμερα πωλούνται από 100 χιλιάδες έως 1 εκατ. ευρώ τα τέσσερα στρέμματα, ωστόσο η τιμή που θα πιάνουν στο χρηματιστήριο της κτηματαγοράς σε λίγα χρόνια θα είναι... τετραπλάσια. " (Πηγή: Ημερήσια)

Αν και οι ανατολικές παραθαλάσιες περιοχές κάνουν θραύση στην αγορά ακινήτων, οι εγχώριες περιοχές παρουσιάζουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον με νέους οικισμούς να κάνουν την εμφάνιση τους στον Κάλαμο, τον Βαρναβά και τον Γραμματικό.

Η δόμηση ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 90´. Το 1992 καταστροφικές πυρκαγιές αφάνισαν το δάσος του Καλάμου και του Βαρναβά, ανοίγοντας τον δρόμο για την μεγαλύτερης κλίμακας αυθαίρετη δόμηση των τελευταίων 30 χρόνων. Σήμερα, έπειτα από την ένταξη αρκετών περιοχών στο σχέδιο πόλεως, υπολογίζεται ότι τα αυθαίρετα στην Ανατολική Αττική συνεχίζουν να ξεπερνούν τα 250.000!

Τα επόμενα χρόνια προγραμματίζεται η ενσωμάτωση στο σχέδιο πόλεως 150.000. - 200.000 στρεμμάτων στην Ανατολική Αττική, καθώς και η νομιμοποίηση 50.000 αυθαιρέτων κτισμάτων. (Πηγές: Αυτοδιοίκηση, Καθημερινή) Η σημερινή φωτιά καίει πευκοδάσος μεταξύ των υπάρχοντων οικισμών. Με μαθηματική ακρίβεια μπορούμε να προβλέψουμε ότι οι καμμένες εκτάσεις θα μετατραπούν και αυτές σε οικισμούς, οι οποίοι θα νομιμοποιηθούν στον επόμενο γύρο "ένταξης και ανάπτυξης"!

Η ανοχή που παρουσιάζει η πολιτεία προς την αυθαίρετη δόμηση, σε συνδυασμό με την εκ των υστέρων νομιμοποίηση που παρέχει, καθιστούν το κράτος συνένοχο στο έγκλημα που διαπράτουν εις βάρος των δασών μας, εμπρηστές, κατασκευαστές, και ιδιώτες.
Αν δεν κλήσει αυτή η "πληγή", θα θρηνούμε τον χαμό τον δασών μας αλλά και συανθρώπων μας έως ότου να έχουμε χτίσει αυτή την χώρα από άκρη σε άκρη.

Πολλοί επικαλούνται την αδυναμία του κράτους να ελέγξει το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης. Όμως από όλες τις παρανομίες της κοινωνίας μας, ο εντοπισμός, η επιβολή προστίμου και η κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου είναι ότι πιο εύκολο. Το αυθαίρετο κάνει μήνες να χτιστεί. Έπειτα, θα κτυπήσει την πόρτα του κράτους για να πάρει νερό και ρεύμα. Ακόμη και μετά από αυτή την διαδικασία, το αυθαίρετο δεν εξαφανίζεται. Παραμένει στην θέση του αναμένοντας το κράτος απλά να το ... νομιμοποιήσει! Ας αναλογιστούμε πόσο πιο δύσκολο έιναι για την Αστυνομία να συλλάβει ένα ληστή τραπεζών. Κι όμως, σε αυτή την περίπτωση, πολλοί ληστές συλλαμβάνονται και πολλά εγκλήματα εξιχνιάζονται. Άρα στην περίπτωση της αυθαίρετης δόμησης, λείπει απλά η ... βούληση!

Αλλές φορές πάλι το κράτος είναι ενεργά συννένοχο στην καταπάτηση. Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι αποχαρακτηρισμοί που διαπράχθηκαν στις μεθοδεύσεις του σκάνδαλου του Βατοπεδίου, καθώς και η παράνομη έκδοση ρυμοτομικού διατάγματος για την Ιπποκράτιο Πολιτεία στο δάσος της Αγάς Τριάδας στην Πάρνηθα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου