Χρήστες OnLine

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Άγριες νύχτες στις «γκρίζες» ζώνες της Αθήνας Οδοιπορικό στις γειτονιές του κέντρου, όπου η Αστυνομία έχει αρχίσει τις επιχειρήσεις- αστραπή

Νυχτερινή ερημιά στο «τρίγωνο»

Στο «τρίγωνο του διαβόλου» επικρατεί νεκρική σιγή. Δύο ώρες νωρίτερα η Αστυνομία έχει πραγματοποιήσει επιχείρηση- σκούπα στα γύρω στενά, προσάγοντας δεκάδες υπόπτους, κυρίως αλλοδαπούς. «Τα κρατητήρια είναι γεμάτα. Είναι έτοιμοι να σκάσουν όσοι είναι εκεί μέσα», παραδέχεται ένας αστυνομικός.

Ο φάρος από ένα απορριμματοφόρο, κάποιοι Κινέζοι που ξεφορτώνουν ένα φορτηγό και ελάχιστοι μετανάστες που κοιτούν με περιέργεια και χάνονται στα στενά είναι τα μόνα δείγματα ζωής. Το πρωί η καθημερινότητα επανέρχεται. Μια καθημερινότητα όμως αποκρουστική, στην οποία βασιλεύει η ηρωίνη. Σιγά σιγά ξεπροβάλλουν νεαρές εκδιδόμενες Αφρικανές στην οδό Ευριπίδου. Τρέχουν πίσω από τα αυτοκίνητα και τις μηχανές, επιδεικνύοντας τα σώματά τους. «Μα, καλά δεν φοβάσαι;». «Όχι, τι να φοβηθώ. Κάνω τη δουλειά μου. Πολλά ρωτάς, όμως», είναι ο διάλογος με μια από αυτές, που διακόπτεται όμως από μια δυνατή κραυγή λίγα μέτρα πιο μακριά. Κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. Άλλωστε, τέτοια γεγονότα είναι συνηθισμένα σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από το Δημαρχείο της πρωτεύουσας.


«Δεν τους πειράξαμε, μόνοι τους έφυγαν»

Oι ηλικιωμένοι άρχισαν την παλιά αγαπημένη τους συνήθεια: τη βραδινή βόλτα τους στην πλατεία της μεγαλύτερης εκκλησίας των Βαλκανίων. Έως τις πρώτες πρωινές ώρες παρέες νεαρών από την περιοχή, αλλά και από γειτονικές συνοικίες, κάθονται στα σκαλιά της Εκκλησίας και επιτηρούν πότε θα περάσει μετανάστης.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαφυλάξουμε την περιοχή μας. Βλέπεις να πειράζουμε κανέναν από τους ξένους; Μόνοι τους έφυγαν», λέει ένας από αυτούς. Είναι 20 χρονών πάνω- κάτω, ίσως μένει στην περιοχή, ίσως πάλι όχι. Ο φόβος μοιάζει να έχει απομακρυνθεί από τον Άγιο Παντελεήμονα. Έχει δώσει όμως τη θέση του στην καχυποψία ανάμεσα στους κατοίκους του. «Αυτοί είναι με τους αναρχικούς», λένε για τους γείτονές τους. «Αυτούς να τους προσέχεις. Είναι με τη Χρυσή Αυγή», υποστηρίζουν από την αντίθετη πλευρά.

Η κ. Μαρία Μαρκοπούλου ζει 60 χρόνια σε αυτή την περιοχή. «Και πριν έβγαινα στην πλατεία. Τώρα όμως δεν φοβάμαι. Δεν λέω ότι όλοι οι ξένοι είναι κακοί, αλλά όπως και με τους Έλληνες, υπάρχουν και κακοί ανάμεσά τους», λέει.


«23 χρόνια μαγαζί. Έφθασε το τέλος του»

O ιδιοκτήτης ενός περιπτέρου ελέγχει τον χώρο γύρω του και κατεβάζει βιαστικά τα ρολά. Τον τελευταίο καιρό, όπως λέει στα «ΝΕΑ», έχει αναγκαστεί να λάβει περισσότερα μέτρα ασφαλείας. Στο ουζερί της πλατείας λίγοι θαμώνες πίνουν τα τελευταία τους ούζα. Ένας παράνομος μετανάστης πλένει τα πόδια του στο σιντριβάνι.

Στην Πλατεία Αττικής τα τελευταία βράδια επικρατεί μια περίεργη ησυχία. Και αυτό, γιατί την ημέρα, όπως λένε κάτοικοι και καταστηματάρχες, έχει μετατραπεί σε κόλαση, καθώς έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστών που έχουν εκτοπιστεί από τον Άγιο Παντελεήμονα.

Τα «φαντάσματα» για τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα έχουν βρει καταφύγιο στην Αττική. Εκεί εμφανίζονται κάθε μεσημέρι και φεύγουν κάθε βράδυ λίγο πριν από τις 10.00. Και έτσι άρχισε ένα νέο γαϊτανάκι προβλημάτων, επεκτείνοντας το γκέτο της Αθήνας σε μία ακόμη γειτονιά της. «Το βλέπεις αυτό; Είκοσι τρία χρόνια μαγαζί. Έχω την αίσθηση ότι έφθασε στο τέλος του», λέει ο κ. Βασίλειος Κότσελας, ιδιοκτήτης του ουζερί.


Δεν χωράνε άλλοι

Δεν είμαι μέλος κάποιας κίνησης. Είμαι ένας από τους αγανακτισμένους κατοίκους της περιοχής. Δεν δρούμε με κάποια οργάνωση, σκοπός μας είναι να αντισταθούμε ειρηνικά.


Τι μπορεί να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα;

Απλά πράγματα: να μπορέσουν οι λαθρομετανάστες να πάρουν τον δρόμο τής επιστροφής στην πατρίδα τους. Δεν χωράει άλλους ο Άγιος Παντελεήμονας, έχει 30.000 κατοίκους πληθυσμό και 90.000 αλλοδαπούς. Δεν είμαστε φασίστες. Οι άνθρωποι κινδυνεύουν.

Για να πάρουν μια περιοχή στα χέρια τους σφάζονται οι Ιρακινοί με τους Αφγανούς- έχω δει άνθρωπο να του «παίρνει» το λαρύγγι με το μπουκάλι και αυτός να σπαρταράει. Πηγαίνουμε τα παιδιά μας στα φροντιστήρια και δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουν.

Πρόσφατα, για να επιδείξουν την ισχύ τους γδύσανε την κόρη ενός συμπολίτη μας και από τότε το κορίτσι έχει ψυχολογικά προβλήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, όπως ακριβώς τον κάνουμε τους τελευταίους δύο μήνες: χωρίς βία και χωρίς ρατσιστικά φαινόμενα.



Συναίνεση στις σκούπες ζητεί ο Μαρκογιαννάκης

Κάλεσμα σε συζήτηση για θέματα δημόσιας ασφάλειας απηύθυνε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης στα πολιτικά κόμματα. Αρχή της ορίστηκε η επόμενη Τετάρτη, ενώ στις προθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών είναι να αποσπάσει κοινές θέσεις από τα κόμματα όσον αφορά τις κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Κύκλοι του υπουργείου θεωρούν πως το σχέδιο «νόμος και τάξη» που εγκρίθηκε θα τύχει κοινής αποδοχής. Από την αντιπολίτευση θα ζητηθεί η αποδοκιμασία των πρακτικών της τουρκικής πλευράς, στην οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει την αδυναμία ελέγχου των συνόρων της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η θεωρία της στάμνας, που έχει αναπτύξει ο αναπληρωτής υπουργός. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η σχεδόν ανενόχλητη είσοδος των λαθρομεταναστών από την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή είναι σαν να έχουμε μια στάμνα γεμάτη νερό, στην οποία έχουμε καταφέρει να κάνουμε μια μικρή τρύπα και να μαζεύουμε τις στάλες. Αυτές είναι οι συλλήψεις. Πάνω όμως από τη στάμνα βρίσκεται μια ανοιχτή βρύση που συνεχώς ρίχνει μέσα νερό», λέει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών το 2008 πέρασαν τα σύνορα 148.000 λαθρομετανάστες, αλλά απελάθηκαν 20.555- εκ των οποίων οι περίπου 18.000 ήταν Αλβανοί. Τη Δευτέρα οι αρμόδιες επιτροπές της ΕΛ.ΑΣ.

θα αρχίσουν τις επισκέψεις τους στα συνολικά 72 στρατόπεδα που έχουν προταθεί από το υπουργείο Άμυνας, για να επιλεγούν τελικά 4-5.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είχε ραντεβού με τον Γιώργο Σουφλιά, στον οποίο μεταξύ άλλων μετέφερε και την επιθυμία της ΕΛ.ΑΣ. να λυθεί το ζήτημα της πρώην νατοϊκής βάσης του Ασπροπύργου. Η έκταση έχει χαρακτηριστεί από την Αστυνομία ιδανική για τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου κράτησης 2.000 λαθρομεταναστών, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χώρων, αλλά υπήρχε απροθυμία από το ΥΠΕΧΩΔΕ να την αποχαρακτηρίσει από δασική. Την αντίθεση πάντως στη λειτουργία της πρώην βάσης του Ασπροπύργου ως χώρου κράτησης για τους λαθρομετανάστες εξέφρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Απ. Σταύρου, χαρακτηρίζοντας την περιοχή «κορεσμένη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου