Χρήστες OnLine

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Το ΝΑΤΟ πισω από τις “γκριζες ζωνες” του Αιγαιου!


Να αποσυρθεί η Ελλάς από την Βορειοατλαντική Συμμαχία που δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στα εθνικά μας συμφέροντα

Η αποκάλυψη από το Wikileaks απόρρητων αμερικανικών τηλεγραφημάτων φέρνει στο φως το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε στο τέλος του 2008, όταν η Ελλάδα πραγματοποίησε επιτυχώς την άσκηση «Τολμηρός Τοξότης», με την έστω και συμβολική συμμετοχή νατοϊκού αεροσκάφους, σε σχεδιασμό που περιελάμβανε και τον Αη Στράτη (το ελληνικό νησί του ΒΑ Αιγαίου σε απόσταση 18 ν.μ. νοτιοδυτικά της Λήμνου).

Θυμίζουμε ότι το Δόγμα Λουνς (Luns Rules ή Luns Doctrine) εφαρμόσθηκε με την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και προβλέπει την ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΟΥΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ από τους συμμαχικούς σχεδιασμούς. Μάλιστα, στην έκδοση του 2006 των Aegean Policy Guidance (Διαδικασίες για την Πολιτική του Aιγαίου) καλούνται οι νατοϊκοί επιτελείς να εξαιρούν από το σχεδιασμό ασκήσεων και άλλων νατοϊκών προγραμμάτων την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

Η άσκηση «Τολμηρός Τοξότης» είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία και μάλιστα σε διμερείς διπλωματικές επαφές οι Αμερικανοί είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι οι προκλητικές υπερπτήσεις των Τούρκων που είχαν ακολουθήσει σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι ήταν η «εκδίκηση» της Αγκύρας για την εμφάνιση σε νατοϊκή άσκηση νησιού που, σύμφωνα με την Τουρκία, είναι αποστρατιωτικοποιημένο.

Στο δε αμερικανικό τηλεγράφημα από την πρεσβεία στην Άγκυρα, με τίτλο «Διατηρώντας την ηρεμία στο Αιγαίο» της 15-1-2009, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι προβαίνει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις στην κυβέρνησή του και εξηγεί τη νομική και πολιτική βάση της Άγκυρας για «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου μιας και ο ίδιος υιοθετεί τις τουρκικές αξιώσεις, μετατρέποντας τη μονομερή τουρκική διεκδίκηση (claim) σε διμερείς διαφορές-αμφισβητήσεις με την Ελλάδα (dispute), κάτι που αποτελεί και τη βάση της διατήρησης των Luns Rules.

Είχε δε τονίσει ότι «για να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα εκτροχιασθούν, είναι αναγκαίο το ΝΑΤΟ να μείνει έξω από τις διμερείς αμφισβητήσεις και, όπως στο παρελθόν, να εφαρμόσει σθεναρά το Δόγμα Λουνς.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποφυγή συμμετοχής του ΝΑΤΟ σε εθνικές ασκήσεις που εμπλέκουν νησιά, των οποίων το καθεστώς στρατιωτικοποίησης είναι υπό αμφισβήτηση και η άσκηση συνέβαλε στην αύξηση της έντασης μεταξύ των δυο χωρών.

Να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος Αμερικανός διπλωμάτης ΕΙΧΕ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ την ελληνική θέση ότι «μια τέτοια αμφισβήτηση δηλ. της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών που προκαλεί το Νατοϊκό Δόγμα Λουνς απαιτεί ΑΝΑΜΕΙΞΗ του Δικαστηρίου της Χάγης.

Για την Ελλάδα παραμένει μείζον θέμα ασφάλειας το γεγονός ότι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κάποιοι επιμένουν στην εφαρμογή των Luns Rules ή Luns Doctrine. Αλλά είναι γνωστό πλέον ότι οι μηχανισμοί του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούνται συστηματικά για την προώθηση ενός μακρόπνοου σχεδίου αφελληνισμού του Αιγαίου, με κεντρικό άξονα τη δομή διοίκησης και ελέγχου της Συμμαχίας στην περιοχή, την προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, την οποία έχει στο στάδιο αυτό αναλάβει η αμερικανική διοίκηση. Για λόγους δικούς της δεν επιθυμεί να ελέγχονται οι κινήσεις των δυνάμεών της από και προς περιοχές της Μ. Ανατολής και της ΝΔ Ασίας από ξένες δυνάμεις.

Στην δε περίπτωση του Αιγαίου, είναι η Ελλάδα που με βάση τους κανόνες του ICAO ελέγχει την κυκλοφορία εντός του FIR Αθηνών. Ως συνέπεια της απόφασης της DPC για κατάργηση των ορίων αμυντικής ευθύνης στο επίπεδο των υποστρατηγείων (του ΑΤΑ δηλαδή) καταργήθηκε η θέση του διοικητή Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων στην Ελλάδα (Λάρισα) και ο Έλληνας πτέραρχος υποβιβάστηκε σε διευθυντή (!) Αεροπορικών Επιχειρήσεων CAOC, ο οποίος υπάγεται πλέον στον διοικητή Αεροπορικών Δυνάμεων Νότου που εδρεύει στη Σμύρνη με Τούρκο επιτελάρχη. Ο Comairsouth έχει απόλυτη εξουσία σε θέματα ανάθεσης περιοχών ευθύνης στους Διευθυντές CAOC, δηλαδή μπορεί να ορίσει τον Τούρκο διευθυντή CAOC υπεύθυνο για την άμυνα ελληνικών περιοχών.

Πρόσφατες είναι εξάλλου και οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες εκ μέρους των Τούρκων, οι οποίοι συνεχίζουν να αμφισβητούν την κυριαρχία της χώρας μας στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι.

Η στάση των Ελλήνων αρμοδίων πολιτικάντηδων παραμένει απογοητευτικά υποτακτική και έξωθεν καθοδηγούμενη και καμία ενέργεια τους, βέβαια, δεν χαρακτηρίζεται από σεβασμό στα νόμιμα συμφέροντα της Ελλάδος στο Αιγαίο, στον Ελληνικό Λαό, αδιαφορώντας για την κατοχύρωση της ασφάλειας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας και συμβάλλοντας ολοένα και περισσότερο στην πραγματοποίηση μιας αποβατικής και αεραποβατικής επιχείρησης εκ μέρους της Τουρκίας….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου