Χρήστες OnLine

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η Ελλάδα μεταξύ σφύρας και άκμωνος - ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Θέμα πρωτοκόλλου για τα χερσαία σύνορα θέτει η Αλβανία – Χωροφύλακας των ΗΠΑ στο Αιγαίο η Τουρκία


Δύο ειδήσεις από τον χώρο του υπουργείου εξωτερικών δείχνουν ακριβώς την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, από διπλωματικής απόψεως. Η πρώτη είδηση έρχεται από την αλβανική εφημερίδα Gazeta-Shqip και αναφέρει ότι μετά από το πρωτόκολλο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών που καταργήθηκε στις αρχές του 2010, ήρθε η ώρα να καταργηθεί και το πρωτόκολλο για τα χερσαία σύνορα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα συντόμως πρόκειται να συναντηθούν διπλωμάτες, από τις δύο πλευρές, για να συζητήσουν τα θέματα χωρικών υδάτων και χερσαίων συνόρων. Όπως γράφει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ υπάρχει έγγραφο από την Ελληνική πλευρά που ρωτάει αν οι δύο χώρες βρίσκονται σε πόλεμο.


Η δεύτερη είδηση αφορά την επικείμενη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λισαβόνα. Η θέση της Ελλάδας χαρακτηριζέται ως κρίσιμη, αφού βρισκόμαστε σε ένα γεωγραφικό χώρο εξαιρετικά κρίσιμο γεωστρατηγικά, με την γεωπολιτική μας σημασία να βρίσκεται σε διαρκή φθίνουσα πορεία. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ τα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα είναι:


1) Η ενδεχόμενη αναδίπλωση της Αμερικής, λόγω εσωτερικών προβλημάτων, η οποία θα αφήσει χώρο ελεύθερο στην Τουρκία για να αναλάβει ρόλο περιφερειακής δύναμης- χωροφύλακα στο Αιγαίο και στην γύρω περιοχή.


2) Η επιμονή της Αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας για εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τουρκία και η θέληση των ίδιων να εντάξουν την Τουρκία σε προνομιακό καθεστώς προμήθειας οπλικών συστημάτων και υψηλής τεχνολογίας. Αυτά τα δύο έρχονται την στιγμή που, όπως αναφέρει ο Cool-oglu, οι Τούρκοι μας προτείνουν με “αυταπάρνηση” τον “αμοιβαίο” αφοπλισμό. Γίνεται εμφανές λοιπόν τι εννοούν οι Τούρκοι λέγοντας αμοιβαίο αφοπλισμό, όπως και το τι συμφέροντα εξυπηρετεί ο εν λόγω δημοσιογράφος. Σε δηλώσεις του, άλλωστε, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρει ότι άμα η Τουρκία δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της αντιπυραυλικής ασπίδας τότε δεν θα επιτρέψει να εγκατασταθεί καθόλου αυτή.


3) Οι ενδεχόμενες πιέσεις που πρόκειται να δεχτεί η Ε.Ε., από Αμερικανικής πλευράς, για να δεχτεί την Τουρκία στους κόλπους της ασχέτως με την θέληση των Ευρωπαϊκών λαών, σχετικά με το ζήτημα.


Όλα τα παραπάνω κάνουν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τις υποσχέσεις περί διασφαλισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας να μην σημαίνουν τίποτα. Εμείς φυσικά το γνωρίζαμε από πριν και το λέγαμε, αλλά καλό είναι να το διαβάζει κάποιος και από αλλού. Παρεμπιπτόντως ακούγαμε λίγο καιρό πριν από διάφορα “παπαγαλάκια” ότι η “ρήξη” Τουρκίας-Ισραήλ θα μας έφερνε σε πλεονεκτική θέση διπλωματικά. Τι έχουν άραγε να πουν τώρα όλοι αυτοί οι φωστήρες της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας;


http://kostasxan.blogspot.com/2010/11/blog-post_4661.html

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=224983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου